18 Ağustos 2014 Pazartesi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ İLANI 2014 - SON - 29 AĞUSTOS 2014


   ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN

          Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsüne 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı “Güz” yarıyılı için aşağıda belirtilen Yüksek Lisans (Tezli, Tezsiz) ve Doktora programlarına öğrenci alınacaktır. Başvuru şartları, mülakat sınavı ve değerlendirme ile ilgili açıklamalar aşağıda verilmiştir.

I-) YÜKSEK LİSANS (Tezli veya Tezsiz) PROGRAMLARINA BAŞVURU YAPMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER

1-
Lisans Diploması,
2-
Lisans not çizelgesi (Gerekli not çevrimleri Enstitü tarafından yapılacaktır),
3-
Tezli Yüksek lisans programlarına başvurularda, ÖSYM tarafından yapılan ALES sınavından en az 55 sayısal puan veya eş değer sınavlar olarak kabul edilen GRE’den 610 (yeni sistemde 149) veya GMAT’dan 450 puan almış olmak gerekmektedir. Bu sınavların geçerliliği üç yıldır.
4-
Tezsiz Yüksek lisans programlarına başvuran adaylarda ALES sınavına girmiş olma zorunluluğu aranmaz.
5-
Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ne göre Yüksek Lisans programına başvuracak adayların, YDS’den en az 50 puan veya ÖSYM Yabancı Dil Sınavları eşdeğerlerinden uygun bir puan almış olması gerekmektedir.


II-) DOKTORA PROGRAMINA BAŞVURU YAPMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER

1-
Yüksek Lisans Diploması
2-
Lisans ve Yüksek Lisans Not Çizelgesi (Gerekli not çevrimleri Enstitü tarafından yapılacaktır)
3-
ÖSYM tarafından yapılan ALES sınavından en az 55 sayısal puan veya eş değer sınavlar olarak kabul edilen GRE’den 610 (yeni sistemde 149) veya GMAT’dan 450 puan almış olmak gereklidir. Bu sınavların geçerliliği üç yıldır.
4-
Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ne göre Doktora programına başvuracak adayların, YDS’den en az 55 puan veya ÖSYM Yabancı Dil Sınavları eşdeğerlerinden uygun bir puan almış olması gerekmektedir.


III-) LİSANS ÜZERİNE DOKTORA PROGRAMINA BAŞVURU YAPMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER

1-
Lisans Diploması
2-
Lisans Not Çizelgesi (Gerekli not çevrimleri Enstitü tarafından yapılacaktır)
3-
Lisans not ortalamasının 4 üzerinden en az 3 veya 100 üzerinden en az 80 olması gerekmektedir.
4-
ÖSYM tarafından yapılan ALES sınavından en az 80 sayısal puan veya eşdeğer sınav kabul edilen GRE sınavından 720 (yeni sistemde 156) veya GMAT sınavından 590 puan almış olmak gerekmektedir. Bu sınavların geçerliliği üç yıldır.
5-
Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ne göre Doktora programına başvuracak adayların, YDS’den en az 55 puan veya ÖSYM Yabancı Dil Sınavları eşdeğerlerinden uygun bir puan almış olması gerekmektedir.

IV-) BAŞVURULAR

  • 1- Posta ile başvurular kabul edilmeyecektir.
  • 2- Başvurular 
  • a) 21 Temmuz 2014 tarihinden itibaren "http://otomasyon.cu.edu.tr" (link o tarihte açık olacaktır) adresinden başvuru için gerekli bilgilerin girilmesi, 
  • b) Girilen bilgilere esas olan belgelerin enstitümüze şahsen teslim edilmesi şeklinde yapılacaktır. Başvuru evraklarının en geç 29 Ağustos 2014 tarihine kadar Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’ne teslim edilip, kayıtların onaylattırılması ve başvuru belgesinin imzalanması gerekmektedir. Kayıtlarını onaylatmayan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.
  • 3- Başvuruda istenen belgelerin aslı veya resmi bir kurumca “Aslı Gibidir” onaylı veya Noter tasdikli kopyası kabul edilecektir.
  • 4- Yurt dışından mezun olanlardan denklik belgesi istenecektir.
  • 5- Enstitümüz programlarından mülakat sonrası başarılı olup kontenjanı asil olarak kazananların kayıt yaptırmaması halinde, kazanıp kontenjan haricinde yedekte bulunanlara kayıt hakkı tanınacaktır. Belirtilen süre içinde kayıt yaptırmayanlar haklarını kaybedeceklerdir.
 V-) MÜLAKAT SINAV TARİHLERİ
  • Yüksek Lisans (Tezli-Tezsiz) ve Doktora programlarına başvuranların mülakat sınavları 02 Eylül 2014tarihinde saat 09.00’da ilgili Anabilim Dalı Başkanlıklarında yapılacaktır.

VI-) DEĞERLENDİRME
  • Tezli Yüksek Lisans programları için adayların;
ALES puanının %50’si
Yüz üzerinden lisans mezuniyet not ortalamasının tezli programlarda %20’ si,
Yüz üzerinden mülakat sınavı notunun %25’i,
Tezli programlarda yabancı dil puanının %5’i,
alınarak Yüksek Lisans Giriş Puanı hesaplanır. Yüksek Lisans Giriş Puanı 65 (altmış beş) veya daha fazla olan adaylar başarılı sayılır ve puan sırasına göre yüksek lisans programlarına kontenjan dahilinde kabul edilmeye hak kazanır.
  • Tezsiz Yüksek Lisans programları için adayların;
Yüz üzerinden lisans mezuniyet not ortalamasının %50’si,
Yüz üzerinden mülakat sınavı notunun %50’si
alınarak Yüksek Lisans Giriş Puanı hesaplanır. Yüksek Lisans Giriş Puanı 65 (altmış beş) veya daha fazla olan adaylar başarılı sayılır ve puan sırasına göre tezsiz yüksek lisans programlarına kontenjan dahilinde kabul edilmeye hak kazanır.
  • Doktora programları için adayların; Lisans derecesi ile başvuranlarda;
ALES puanının %50’si
Yüz üzerinden Lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si
Yüz üzerinden mülakat sınavı notunun %25’i
Yabancı dil puanının %5 ‘i
alınarak Doktora Giriş Puanı hesaplanır. Doktora Giriş Puanı 70 (yetmiş) veya daha fazla olan adaylar başarılı sayılır ve puan sırasına göre doktora programlarına kontenjan dahilinde kabul edilmeye hak kazanır.
  • Doktora programları için adayların; Yüksek Lisans derecesi ile başvuranlarda;
ALES puanının %50’si
Yüz üzerinden Lisans mezuniyet not ortalamasının %10’u
Yüz üzerinden Yüksek Lisans mezuniyet not ortalamasının %10’u ve,
Yüz üzerinden mülakat sınavı notunun %25’i
Yabancı dil puanının %5 ‘i
alınarak Doktora Giriş Puanı hesaplanır. Doktora Giriş Puanı 70 (yetmiş) veya daha fazla olan adaylar başarılı sayılır ve puan sırasına göre doktora programlarına kontenjan dahilinde kabul edilmeye hak kazanır.

VII-) KESİN KAYIT
Yüksek lisans (tezli-tezsiz) ve doktora programlarına başvurup anabilim dallarında yapılacak değerlendirme sonucunda başarılı olan ve kontenjan dahilinde kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin kesin kayıtları 8 Eylül 2014 - 12 Eylül 2014 tarihlerinde yapılacaktır.
Kesin kayıtlar için istenecek belgeler aşağıda verilmiştir:

Kesin kayıt için istenecek belgeler:
  • 1- Nüfus cüzdan fotokopisi (TC kimlik numarası olmalıdır)
  • 2- 3 adet vesikalık fotoğraf.
  • 3- Erkekler için Askerlik Şubesinden alınacak “Durum Belgesi”

VIII-) NOTLAR
a.         Enstitümüz 2014 – 2015 Eğitim Öğretim Yılı “Güz” Yarıyılı Kontenjanları ve Başvuru Şartlarında Yer almayan diğer hususlar “Ç.Ü. Lisansüstü Eğitim - Öğretim Yönetmeliği”nde yer alan hükümler çerçevesinde değerlendirilecektir.

b.         Güncel açıklamalar için http://fbe.cu.edu.tr adresinin ziyaret edilmesi önerilir.
           Bilgi için;
Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Öğrenci İşleri Bürosunun
0322-338 60 84 (4 hat)’dan “2758-17” numaralı telefonuna veya
http://fbe.cu.edu.tr internet adresine başvurulabilir.

                                                                             ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı “GÜZ” yarıyılı KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

ANABİLİM DALI
Yüksek
Lisans
Doktora
Tezsiz
Y. Lisans
(İkinci Öğretim)
Arkeometri
10
-
-
1- Arkeoloji, Arkeometri, Jeoloji, Maden, Mimarlık, İnşaat, Tekstil, Seramik, Toprak, Botanik, Zooloji, Veterinerlik, Tıp, Eczacılık, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Antropoloji, Sosyoloji alanlarından birinden lisans, lisansüstü, yandal veya çift Anadal mezunu olma;
2- ALES’te bir puan türünden 55 ve üstü puan alma.
3- Ulusal öğrenciler için kabul edilen ilgili bölümlerden lisans veya lisansüstü, yandal veya çift Anadal mezunu olma.
Bahçe Bitkileri
30
10
-
1- Yüksek Lisans: Bahçe Bitkileri Programı, Bahçe Bitkileri Bölümü, Ziraat Mühendisliği ve Bitkisel Üretim Programlarının Bahçe Bitkileri Alt programı mezunları dışındaki öğrencilere 1 yıl (2 yarıyıl) Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır ve öğrenciler 1 yılda en az 30 AKTS lisans dersi alırlar. (Bkz. Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim –Öğretim Yönetmeliği Madde 6).
2- Doktora: Bahçe Bitkileri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapmış olmak.
Bilgisayar Mühendisliği
10
5
-
Yüksek Lisans (Tezli) (Yabancı Uyruklu öğrenciler içinde geçerli): Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Sistem Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği veya Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Matematik, Matematik Mühendisliği, Fizik, Fizik Mühendisliği veya Matematik-Bilgisayar bölümlerinden Lisans diplomasına sahip olmak.
Doktora (Yabancı Uyruklu öğrenciler içinde geçerli): Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinden birinden lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmak.
Bitki Koruma
25
10
-
Yüksek Lisans ve Doktora: Bitkisel Üretim ve Ziraat Mühendisliği’nin Bitki Koruma Alt Programlarından veya Bitki Koruma Bölümünden mezun olmayan öğrencilere 1 yıl Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır. Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 6. Maddesine bakınız.
Biyoloji
19
12
-
1- Yüksek Lisans ve Doktora programına: Fen Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Doğa ve Yaşam Fakültelerinin, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinden mezun olanlar başvurabilir.
2- Yukarıdaki bölümlerin dışında; Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümleri, Çevre Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Su Ürünleri Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi mezunları aşağıdaki koşulu yerine getirmek şartıyla başvurabilir. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi alacak öğrencilere
1 yıl süreyle (iki yarıyıl) Bilimsel Hazırlık Programı
uygulanır (Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü
Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 6. Maddesine bakınız).
Biyoteknoloji
15
12
-
Çevre Mühendisliği
12
6
-
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
13
6
-
Tezli Yüksek Lisans ve Doktora: Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Kontrol, Bilgisayar, Haberleşme, Telekomünikasyon, Biyomedikal, Fizik Mühendisliklerinden, (Elektromanyetik Alanlar ve Mik. Dal. Tek. A. B. Dalına yukarıdaki bölümlere ek olarak Matematik, Bölümünden) mezun olmak.
Endüstri Mühendisliği
7
4
-
Doktora derecesine Yüksek Lisans derecesi ile başvuranlar; Lisans veya Tezli Yüksek Lisansta Endüstri Mühendisliği mezunu olmak.
Doktora derecesine Lisans Derecesi ile başvuranlar; Endüstri Mühendisliği lisans derecesine sahip olmak.
Fizik
25
15
-
Gıda
Mühendisliği
24
9
-
1- Yüksek Lisans (Yabancı uyruklu öğrenciler içinde geçerli): Fakültelerin ve Yüksek Teknoloji Enstitülerinin Gıda Mühendisliği, Süt Teknolojisi, Kimya Mühendisliği, Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Kimya, Biyoloji, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Yüksek Okullarının Beslenme ve Diyetetik Programları, Ziraat Fakültelerinin Tüm Bölümleri, Su Ürünleri Fakültesi, Çevre Mühendisliği, Eczacılık, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Veteriner Fakültelerinden mezun olmak. Yüksek Lisansa başvuracak, adaylardan, Gıda Mühendisliği Lisans Programımezunları dışındakilere Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır (Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 6. Maddesine bakınız).
2- Doktora (Yabancı uyruklu öğrenciler içinde geçerli): Gıda Mühendisliği Lisans programından mezun olanlar başvurabilir.
İnşaat Mühendisliği
11
6
-
1- Yüksek Lisans: İnşaat Mühendisliği Lisans diplomasına sahip olanlar başvurabilir.
2- Doktora: İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans diplomasına sahip olanlar başvurabilir.
İstatistik
11
4
-
1. Yüksek Lisans (Yabancı uyruklu öğrenciler içinde geçerlidir):
a) Yüksek Lisans programına başvuracak adayların İstatistik, Matematik, Ekonometri, Endüstri Mühendisliği, Elektrik ve/veya Elektronik Mühendisliği veya Bilgisayar Mühendisliği Lisans diplomasına sahip olması gerekmektedir.
b) Yüksek Lisans programına başvuran adaylardan, İstatistik programı dışındaki program mezunlarına Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.
2. Doktora (Yabancı uyruklu öğrenciler içinde geçerlidir):
a) Yüksek Lisansa veya lisansa dayalı Doktora programına başvuracak adayların İstatistik, Matematik, Bilgisayar Mühendisliği, Biyoistatistik, Ekonometri veya Endüstri Mühendisliği, Elektrik ve/veya Elektronik Mühendisliği veya Bilgisayar Mühendisliği Anabilim dallarında yüksek lisans veya lisans diplomasına sahip olması gerekmektedir.
b) İstatistik Yüksek Lisans programı veya İstatistik Lisans programı dışındaki program mezunlarına Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.
Jeoloji Mühendisliği
21
12
-
1-Yüksek Lisans: Jeoloji, Maden, Petrol ve Doğalgaz, Çevre, Jeofizik, İnşaat, Kimya, Seramik, Harita ve Arkeoloji bölümlerinden birinden lisans derecesine sahip olmak.
2-Doktora: Jeoloji Mühendisliğinde Lisans veya Yüksek Lisans derecesine sahip olmak.
3-Yabancı Uyruklu öğrenci (Yüksek Lisans): Jeolojide lisans dercesine sahip olmak.
4-Yabancı Uyruklu (Doktora): Jeolojide Yüksek Lisans derecesine sahip olmak.
Kimya
22
11
-
1-Yüksek Lisans Programı İçin:
a) Kimya Lisans, Kimya Mühendisliği, Kimya Eğitimi, Eczacılık ve Biyokimya lisans programından mezun olanlar başvurabilirler. Bunun dışında, Fizik Mühendisliği, Fizik Lisans, Biyoloji Lisans, Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği ve Tekstil Mühendisliği lisans programından mezun olanlar da başvurabilir ve bunlara Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır (Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 6. Maddesine bakınız).
2-Doktora Programı İçin:
Kimya, Kimya Mühendisliği, Kimya Eğitimi, Eczacılık ve Biyokimya dallarında yüksek lisans yapmış olanlar başvurabilirler.
Maden Mühendisliği
15
10
-
Makine Mühendisliği
19
6
-
1- Yüksek Lisans programına başvuran adaylar için: Makine, Otomotiv, Uçak, Havacılık, Mekatronik, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Tekstil, Endüstri ve İnşaatMühendisliği Bölümlerinden birinden mezun olmak.
2- Doktora programına başvuracak adaylar için: Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dallarından birinden Yüksek Lisans diplomasına sahip olmak.
Matematik
8
1
-
1- Yüksek Lisans programına başvuran adaylar için:
a) Matematik Lisans, Matematik Mühendisliği, Orta Öğretim Matematik Öğretmenliği Programlarının birinden mezun olmak.
b) Lisans Genel not ortalaması (dönüşümü yapılmayacaktır) 2.50/4.00 veya 65/100 olmak.
Mimarlık
10
-
-
Yüksek Lisans: Mimarlık bölümü mezunu olmak.
Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi
-
-
25
Otomotiv Mühendisliği
3
-
-
Yüksek Lisans: Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Havacılık Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinden birisinden lisans diploması almış olmak.
Peyzaj Mimarlığı
18
10
-
1-Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalında Doktora programına başvuracak adaylar için; Peyzaj Mimarlığı Lisans veya Peyzaj Mimarlığı Yüksek Lisans derecesine sahip olmak.
2-Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalında, Peyzaj Mimarlığı Lisans Programı dışındaki program mezunlarından Yüksek Lisans ve Doktora yapmaya hak kazanan öğrencilerin 1 yıl (2 yarıyıl) “Bilimsel Hazırlık Programı”na devam etmeleri gerekmektedir.
Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi
13
13
-
Su Ürünleri Temel Bilimler
15
6
-
1- Yüksek Lisans programına başvuran adaylar için;
a) Su Ürünleri Fakülteleri ve Deniz Bilimleri Fakültelerinin Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği ile fakültelerin Su Ürünleri, Bitki Koruma, Gıda Mühendisliği, Toprak, Zootekni, Biyoloji, Kimya ve Çevre Mühendisliği lisans programlarından mezun olmak,
b) "a" maddesi dışındaki diğer Lisans programlarından mezun olan adaylar için Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.
2-Doktora programına başvuran adaylar için;
a) Su Ürünleri, Su Ürünleri Temel Bilimler, Yetiştiricilik, Avlama ve İşleme Teknolojisi ile Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dallarından Lisans veya Yüksek Lisans mezunu olmak,
b) "a" maddesi dışındaki diğer Ana Bilim Dallarının Lisans veya Yüksek Lisans programlarından mezun olan adaylar için Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır.
Su Ürünleri Yetiştiriciliği
11
5
-
Tarım Ekonomisi
13
5
-
Yüksek Lisans: Tarım Ekonomisi Bölümü veya Tarım Ekonomisi Alt Programı, Ziraat Fakültelerinin diğer Bölüm ve Alt Programları; İktisat ve İşletme Fakülteleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin ilgili Anabilim Dalları; Siyasal Bilimler, Tarım ve Doğa Bilimleri ve Veteriner Fakülteleri ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerinin Gıda, Endüstri ve Çevre Mühendislikleri Bölümlerinin birinden lisans derecesine sahip olmak.
Doktora: Yüksek lisans başvurusunda sayılan alanlardan birinden Lisans ve Yüksek Lisans derecesine sahip olmak. Ancak bunlardan Tarım Ekonomisi bölümü veya Tarım Ekonomisi Alt Programı dışında lisans derecesine sahip olanlar için en az 30 AKTS’den oluşacak 1 yıllık (2 yarıyıl) Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır (Çukurova Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 6).
Tarım Makinaları
20
10
-
Yüksek Lisans ve Doktora programına başvuran adaylar için; Tarım Makinaları, Tarım Teknolojisi ve Biyosistem Mühendisliği bölümü dışında mezun olanlara Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır (Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 6. Maddesine bakınız).
Tarımsal Yapılar ve Sulama
15
10
-
TYS Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı için;
1. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü mezunu olmak.
Ziraat Fakültelerinin Tarım Makinaları, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Tarla Bitkileri ve Bahçe Bitkileri bölümü diploması olanlar Bilimsel Hazırlık Programı almak koşulu ile kabul edilir.
2. Diğer Fakültelerin İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Harita ve Kadastro Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği ve Hidrojeoloji bölümü mezunları Bilimsel Hazırlık Programı almak koşulu ile kabul edilir.
TYS Anabilim Dalında doktora programına başvurabilmek için TYS Anabilim Dalında Lisans veya Yüksek Lisans yapmış olmak.
Tarla Bitkileri
10
10
-
1- Yüksek Lisans: Ç. Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 4. Maddesinde açıklanan koşullar yanında; Tarla Bitkileri Bölümü veya Bitkisel Üretim Programı kapsamına giren diğer bölümlerden mezun olma veya Anabilim Dalımızda Yüksek Lisans Eğitim Programına başlamadan önce Ç. Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 6. maddesinde belirtilen "Bilimsel Hazırlık Programına" dahil olmayı kabul etmeleri koşuluyla Tarla Bitkileri Bölümü çalışma alanları ile ilgili diğer lisans programlarının birisinden mezun olmak.
2- Doktora: Tarla Bitkileri Bölümü mezunu veya Tarla Bitkileri Anabilim Dalında Yüksek lisans yapmış olmak
Tekstil Mühendisliği
23
5
-
Doktora: Tekstil Mühendisliği Lisans programından mezun olmak veya Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapmış olmak.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
12
6
-
1- Yüksek Lisans: Toprak Anabilim Dalında Yüksek Lisans
Programına başvuran adaylar için; Toprak Bölümü veya Toprak Alt Programı mezunu olmak veya Yüksek Lisans programı öncesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bilimsel Hazırlık programına tabii tutularak iki dönemde toplam en az 30 AKTS’lik ders almak kaydıyla Ziraat Mühendisliğine yönelik diğer Bölüm / Programlardan veya Fen Bilimleri alanındaki Fizik, Biyoloji, Kimya, Jeoloji, Jeodezi-Fotogrametri, Harita, Bilgisayar Programlama, Çevre Mühendisliği, Orman Mühendisliği alanlarından mezun olmak.
2- Doktora : Toprak Anabilim Dalında Doktora Programına
başvuran adaylar için; Toprak Bölümü veya Toprak Alt Programı mezunu olmak veya Doktora programı öncesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bilimsel Hazırlık programına tabii tutularak (Yüksek Lisansta tabi tutulmayanlar için) iki dönemde toplam en az 36 AKTS’lik ders almak kaydıyla Ziraat Mühendisliğine yönelik diğer Bölüm / Programlardan veya Fen Bilimleri alanındaki Fizik, Biyoloji, Kimya, Jeoloji, Jeodezi-Fotogrametri, Harita, Bilgisayar Programlama, Çevre Mühendisliği, Orman Mühendisliği alanlarından mezun olmak.
Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri
10
-
-
Yüksek Lisans: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Arkeometri, Biyoloji, Coğrafya, Fizik, İstatistik, Matematik, Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Elektrik ve/veya Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği, Maden Mühendisliği, MakineMühendisliği, Orman Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı ve/veya Kentsel Tasarım, Şehir ve Bölge Planlama, Şehir Planlama, Su Ürünleri, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Zootekni Bölümlerinden lisans diplomasına sahip olanlar başvurabilir.
Zootekni
15
10
-
1- Yüksek Lisans: Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Kimya, Matematik, İstatistik, Ekonometri, Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Bölümleri, Biyoloji ve Genetik Bölümleri mezunu olmak.
2- Doktora: Zootekni, Su Ürünleri, Kimya, Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Genetik, Matematik, İstatistik, Ekonometri, Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapmış olmak veya Veteriner Fakültesi mezunu olmak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder