31 Temmuz 2014 Perşembe

EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ İLANI 2014 - SON - 29 AĞUSTOS '14


GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM İLANI

Eğitim Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Programlarına
2014-2015 Öğretim Yılı Güz Döneminde Öğrenci Alınacaktır.

BAŞVURU
Adayların en geç 29.08.2014 tarihine kadar Gaziantep Üniversitesi (www.gantep.edu.tr) internet adresinde yer alan Yüksek Lisans on-line başvuru formunu doldurarak çıktısını almaları gerekmektedir. Adaylar başvuru için herhangi bir belge/doküman göndermeyeceklerdir. Başvuru formunda verilen bilgilerin doğruluğunu ibraz etmek için, gerekli belgeler istendiğinde aday tarafından temin edilmelidir.

Birden fazla programa başvurmak isteyen adayların online başvuru yaparken tercih sıralamalarını belirtmeleri gerekir. İki programa birden yerleşme hakkı kazanan aday bunlardan sadece birine kayıt yaptırma hakkı kazanır.

SÖZLÜ SINAVDA İSTENEN BELGELER
Adayların, sözlü sınavına geldiklerinde aşağıda belirtilen belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
1)   On-line Başvuru Formu Çıktısı
2)   Diploma veya çıkış belgesi (aslı)
3)   Mezun olduğu yükseköğretim kurumundan alınmış olan tüm dersleri ve notları gösterir belge (transkript belgesi) (aslı)
4)   ALES sonuç belgesi (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora başvurularında) (aslı)
5)   Programlar için başvuru koşullarında belirtilen yabancı dil yeterlik belgesi (aslı)

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM BAŞVURULARI İÇİN ÖNEMLİ TARİHLER

29.08.2014                 Son Başvuru Tarihi (24:00’ a kadar)

03.09. 2014                 Anabilim Dallarında Tezli Yüksek Lisans, Doktora ve Tezsiz Yüksek Lisans  sözlü sınavı (saat 09.00’da ilgili Enstitü Anabilim Dalı Başkanlıklarınca yapılacaktır.)

05.09.2014                  Sonuçların (Asil ve Yedek Liste olarak) Enstitü web sayfasında          
 (www.ebe.gantep.edu.tr) ilan edilmesi.
08-10.09.2014            Asil Listeden kazanan adaylar için kesin kayıt
11-12.09.2014            Yedek listeden kazanan adaylar için kesin kayıt, Özel Öğrenci Kaydı
11-17.09.2014            Enstitü yarıyıl ders kayıtları

ADAYLARDA ARANAN GENEL KOŞULLAR

1)   Yüksek lisans programlarına başvuran adayların bir lisans diplomasına sahip olan veya lisans eğitimini sürdüren ve kayıtlı oldukları dönem sonunda mezun olabilecek durumdaki adaylar başvurabilir.
2)   Doktora programlarına bir yüksek lisans diplomasına sahip olan veya lisans mezuniyet genel not ortalaması en az 3.00/4.00 (8/10 veya 80/100) olan  adaylar başvurabilir.
3)   Doktora programlarına başvurabilmek için süre sınırı olmaksızın, ÜDS, YDS veya KPDS sınavlarından en az 55 almak gerekmektedir.
4)   ALES Puanları: Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına başvuran adayların ALES’ten Tablo 1’de belirtilen puanları almış olmaları gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarına yapılacak başvurularda ALES puanı istenmemektedir.

Tablo 1. Eğitim Bilimleri Enstitüsü Tezli Yüksek Lisan ve Doktora programlarında istenen en az ALES Puanları

Lisansüstü Eğitim Program Adı
Puan Türü
Yüksek
Lisans
Doktora
Lisans Diplomasıyla doktora (bütünleşik doktora)
İlköğretim Sınıf Öğretmenliği
ALES-EA
55
-
-
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
ALES-EA
55
-
-
Eğitim Programları ve Öğretimi
ALES-SÖZ
55
55
80
Eğitim Yönetimi Teft.,Planl.ve Ekon.
ALES-SÖZ
55
55
80
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme
ALES-EA
55
55
80
İngiliz Dili ve Eğitimi
ALES-SÖZ
55
-
-
İlköğretim Matematik Eğitimi
ALES-SAY
55
55
80
Türkçe Eğitimi
ALES-SÖZ
55
-
-
Not: ALES Sonuç Belgesinin, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerlilik süresi vardır.

KİMLER BAŞVURABİLİR

1) “Eğitim Programları ve Öğretimi” alanlarında Doktora Programlarına başvuracak adayların Eğitim Bilimleri Alanında lisans/yüksek lisans yapmış olmaları gerekir. Lisans diploması ile bütünleşik doktora programına başvuran adayların üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olmaları gerekir.

2) “İlköğretim Matematik Eğitimi” alanında Doktora Programlarına başvuracak adayların Eğitim Fakültelerinin İlköğretim Bölümü Matematik Öğretmenliği, Matematik Eğitimi, Ortaöğretim Bölümü Matematik Öğretmenliği veya Fen Edebiyat Fakültelerinin Matematik Bölümlerinden herhangi birinden yüksek lisans derecesine sahip olmaları gerekir.

3) “Eğitim Yönetimi Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi” ve “Eğitim Programları ve Öğretimi” alanlarında Tezli Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olmaları gerekir.

4) “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” alanında Tezli Yüksek Lisans programına başvuracak adayların Üniversitelerin 4 yıllık Rehberlik ve Psikolojik Danışma / Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Eğitimde Psikolojik Hizmetler ve Psikoloji Programı mezunu olmaları gerekir.

5) İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Tezli Yüksek Lisans Programına başvuracak isteyen adayların Eğitim Fakültelerinin Sınıf Öğretmenliği programından lisans derecelerini almış olmaları veya lisans derecesine sahip olup, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda  sınıf öğretmeni olarak fiilen çalışıyor olmaları gerekir.

6)“Eğitim Yönetimi Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi”,  Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.

7) “Eğitim Programları ve Öğretimi” Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.

8) “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” alanında Tezsiz Yüksek Lisans programına başvuracak adayların, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık/Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Psikoloji Bölümü, Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Okul Öncesi Eğitim, Çocuk Gelişimi, Özel Eğitim, Sosyal Hizmetler alanlarından mezun olmaları veya Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı kurum ve kuruluşlarda “rehber öğretmen” olarak fiilen çalışıyor olmaları gerekir.

9) Türkçe Eğitimi” Tezli Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, Türkçe Öğretmenliği; Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat ve Dil Bilimi Bölümlerinden lisans derecesine sahip olmaları gerekir.

10) “Matematik Eğitimi” Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, Bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.

11) “Türkçe Eğitimi ” Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.

12) “Hayat Boyu Öğrenme” Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların, bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.


BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Yüksek Lisans Başvurularının Değerlendirilmesi:
·         Tezli Yüksek lisans programları için değerlendirmeler; 100 tam not üzerinden ilgili programın puan türünde ALES puanının %50’si, lisans diploması not ortalamasının %40’ı ve yapılacak sözlü sınavın %10’u alınır ve elde edilen puanlar en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılmak suretiyle adayların birden fazla programı tercih etmiş olmaları durumunda tercih sıraları ve kontenjanlar dikkate alınarak yapılır.
·         Tezsiz Yüksek Lisans programına yapılan başvuruların değerlendirilmesinde, lisans diploması  not ortalamasının %80’i ve sözlü sınavın %20’si alınarak elde edilen puanlar en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılmak suretiyle adayların birden fazla programı tercih etmiş olmaları durumunda tercih sıraları ve kontenjanlar dikkate alınarak yapılır.
·         Sözlü sınava giremeyecek olan adaylar kabul edilebilir mazeretlerini dilekçeyle ilgili Enstitü Anabilim Dalı’na bildirmeleri şartı ile değerlendirmeye alınır, ancak sözlü sınav notu sıfır olarak işlem yapılır (Dilekçelerin sözlü sınav tarihinden önce verilmesi gerekir).
·         Adayların yüksek lisans programına kabul edilebilmeleri için toplam puanlarının en az 55 olması gerekir.
Doktora Başvurularının Değerlendirilmesi:
·           Doktora programları için değerlendirmeler 100 tam not üzerinden ilgili programın puan türünde ALES sınav notunun %50’si, yüksek lisans diploma not ortalamasının %40’ı ve yapılacak sözlü sınavın %10’u alınarak elde edilen puanlar en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılmak suretiyle adayların birden fazla programı tercih etmiş olmaları durumunda tercih sıraları ve kontenjanlar dikkate alınarak yapılır.
·           Lisans diplomasıyla bütünleşik doktora programına başvurularda yüksek lisans notu yerine lisans notu alınır.
·           Sözlü sınava giremeyecek olan adaylar kabul edilebilir mazeretlerini dilekçeyle ilgili Enstitü Anabilim Dalı’na bildirmeleri şartı ile değerlendirmeye alınır, ancak sözlü sınav notu sıfır olarak işlem yapılır (Dilekçelerin sözlü sınav tarihinden önce verilmesi gerekir).
·           Adayların doktora programına kabul edilebilmeleri için toplam puanlarının en az 60 olması gerekir.

KESİN KAYITTA İSTENECEK BELGELER
1) 4 adet fotoğraf
2) Erkek adaylar için Askerlik Durum Belgesi
3) Nüfus cüzdanı fotokopisi
4) Öğrenim katkı payının birinci taksitinin yatırıldığını gösterir banka dekontu

LİSANSÜSTÜ KONTENJANLARI

Tablo 2. Eğitim Bilimleri Enstitüsünce açılacak programların kontenjan sayıları:


Lisansüstü Eğitim Program Adı
Tezli
Yüksek
Lisans
*Tezsiz
Yüksek
Lisans (Sendikalara ayrılan kontenjanlar dahil)


Uzaktan Eğitim Tezsiz Y.Lisans





Doktora
Yatay
Geçiş (Tezli
Y.Lisans)




Yatay
Geçiş (Doktora)


Tezsiz Y.Lis. (Sendika Başvurul. İçin ayrılan Kontenj)
Eğitim Yön.Tef. Plan. ve Ek.
3
100
-
-
-
-
80
Eğitim Progr. ve Öğretim
3
50
-
-
-
-
40
Rehberlik ve Psikolojik Dan.
6
50
-
-
-
-
40
Eğitimde Ölçme ve Değ.
-
-
-
-
-
-
-
Hayat Boyu Öğrenme
-
60
-
-
-
-
-
Matematik Eğitimi
-
40
-
3
-
-
30
Sınıf Öğretmenliği
2
-
-
-
-
-
-
Türkçe Eğitimi
5
20
-
-
-
-
-

Tablo 3. Eğitim Bilimleri Enstitüsünce açılacak yabancı uyruklu öğrenci kontenjan sayıları:

Lisansüstü Eğitim Program Adı
Tezli
Yüksek Lisans
Tezsiz
Yüksek Lisans

Doktora

Eğitim Progr. ve Öğretim

1

-

-

ÖZEL DURUMLAR:

  1. Tezsiz yüksek lisans programlarının açılabilmesi için yeterli sayıda müracaat olmaması durumunda Enstitü, ilgili programın açılmamasına karar verebilir. Bu durumda boş kontenjan bulunması halinde, adayların talebi ve başvuru şartlarını sağlamaları koşuluyla talepte bulunan adaylara diğer programlara kayıt hakkı tanınabilir.
  2. İlan edilen Tezsiz yüksek lisans programlarına 20 Öğrenci altında başvuru yapıldığı takdirde programın açılıp, açılmayacağına karar verme yetkisi Enstitüye aittir.
  3. Tezsiz Yüksek Lisans Programı kapsamında bir dersin açılabilmesi için asgari 15 öğrenci sınırı vardır. 15’in altında öğrencinin seçtiği dersin açılıp, açılmayacağına Enstitü Anabilim Dalı karar verir.
  4. Ücret:  Tezsiz yüksek lisans programlarına ait harç ücretleri Tablo 4’te verilmiştir:


Tablo 4. Eğitim Bilimleri Enstitüsünce açılan tezsiz yüksek lisans programlarına ait harçlar ve ödeme şekli
Tezsiz yüksek lisans programı
Programda verilecek toplam ders sayısı
Dönemlere göre ders sayıları
Ders başına belirlenen ücret (TL)
Her dönem yapılacak ödeme planı (TL)
Eğitim Yön.Teft.Planl. ve Ekonomisi
10
4
3
3
504
2.016
1.512
1.512
Eğitim Programları ve Öğretimi
10
4
3
3
504
2.016
1.512
1.512
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
10
4
3
3
504
2.016
1.512
1.512
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme
10
4
3
3
504
2.016
1.512
1.512
Matematik Eğitimi
10
4
3
3
504
2.016
1.512
1.512
Türkçe Eğitimi
10
4
3
3
504
2.016
1.512
1.512
Hayat Boyu Öğrenme
10
3
4
3
330
990
1320
990

Not:  
1.      Eğitim Bilimleri Enstitüsünce açılan tezsiz yüksek lisans programlarına yeterli sayıda kayıt olması halinde protokol imzalan sendikalar aracılığı ile yapılan başvurular için belirlenen ücretler daha sonra duyurulacaktır.

2.      Ücretlerin yatırılacağı banka hesap numaraları enstitü web sayfasında ilan edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder